top of page

Sliedrecht  Goslar  490 km -  4.33 uur

LIONO BoutiqueHotel

Schieferweg 6, 38640 Goslar, Duitsland

​

 

Klik

Goslar  -  Nedersaksen

​

Aan de voet van de Noord-Harz ligt - te midden van een natuuridylle van bergweiden, dennenbossen, stuwdammen en zwemmeren - de UNESCO-werelderfgoedstad Goslar. Machtige torens en talrijke kerken, bonte vakwerkhuizen en geplaveide straten bepalen het middeleeuwse stadsbeeld. Niet ver van de oude stadskern troont de imposante Keizerpalts met zijn unieke kunstschatten. Hier hebben rond 1000 jaar geleden Salische en Staufische keizers gestalte gegeven aan de Duitse en Europese geschiedenis. Bij het zien van de aantrekkelijke winkels in de historische stadskern krijgt u meteen zin in een buitengewone shoppingtour.

Een juweeltje van een klok die het verhaal van de mijn Rammelsberg vertelt.

Het klokken- en figurenspel speelt 4x per dag, om 09.00 -12.00-15.00 en 18.00 uur met de figuren.
Het klokkenspel is een leuk gehoor en de figuren die uit de verschillende deurtjes komen vormen een schitterend gezicht die je van elk terras op de markt kunt zien.
Maar het is nog leuker als je weet wat deze figuren uitbeelden.

De geschiedenis van de klok en zijn figuren:
De klok stamt uit 1968 ter eren van het 1000 jarige Rammelsbergbau jubileum.
Hier wordt door de figuren de geschiedenis van de Rammelsbergbau weergegeven.
Er gaan 3 deurtjes open en in de middelste deur verschijnt ridder Ramm te paard.
Volgens de sage ging hij op jacht en bond zijn paard aan de boom. Het paard werd na lang wachten onrustig en schraapte met zijn hoef over de grond en legde hiermee een zilverader bloot. Van heinde en verre kwamen mensen om schachten in de mijn te bouwen en het zilver te winnen. Zo groeide binnen een korte tijd Goslar van dorp tot stad uit.
Als dank aan de ontdekking door het paard van ridder Ramm, kreeg de berg de naam Rammelsberg. De overige figuren laten de mijnwerkers met hun materiaal en werkzaamheden zien.

steinerne-renne.jpg

De Steinerne Renne is een wild en romantisch deel van de rivier, diep ingesneden in de omliggende rotsen aan de bovenloop van de Holtemme. Het ligt ten zuidwesten van Wernigerode aan de voet van het Brocken-massief en staat als een natuurlijk monument onder speciale bescherming.

De hevige bergrivier overwint een hoogteverschil van meer dan 200 meter over een ongeveer 2500 meter lange route. Hier wisselen veel kleine watervallen en stroomversnellingen af ​​in een rivierbedding afgewisseld met grote granieten blokken met secties met volledig kalm water.

Het unieke natuurlijke schouwspel is altijd al bekend bij de mensen in de regio. Met de komst van het toerisme in de 19e eeuw, was de Steinerne Renne ook toegankelijk via verschillende wandelpaden en vanaf 1886 via een herberg aan een bijzonder indrukwekkende waterval. In de loop van de decennia heeft dit excursierestaurant talloze uitbreidingen ondergaan. Er is ook de mogelijkheid om daar te blijven. Vanaf een terras kunt u tijdens de maaltijd ook de val van het ongetemde water over de rotsblokken bekijken.

Een paar meter boven de herberg bereikt u de overkant met behulp van een brug. Vanuit dit gebouw heb je een prachtig uitzicht op het stromend stromende water en de tronende troon op een torenhoge loodrechte rots, schilderachtig vakwerkhuis.

Met het gelijknamige station heeft Steinerne Renne sinds 1899 een directe verbinding met de Harzquerbahn. Het kleine treinstation is uitstekend geschikt als vertrekpunt voor een wandeling door het indrukwekkende bergdal. Het pad leidt direct langs de rivieroever naar de genoemde herberg. Na ongeveer een kilometer lopen heb je ook de mogelijkheid om de kant van de rivier te veranderen, door te kiezen voor een van de twee opties.

Een paar honderd meter onder het excursierestaurant wordt een deel van het rivierwater omgeleid in een kanaal. Dit drijft twee turbines aan met een totale nominale output van 330 kilowatt in de waterkrachtcentrale van Steinerne Renne. De krachtcentrale werd evenals het station in 1899 gebouwd en is in het zicht hiervan bij de uitgang van de Felsentals.

© 2023 by Name of Site. Proudly created with Wix.com

bottom of page